Tawny Owl

Znanstvena klasifikacija Tawny Owl

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Ptice
Naročilo
Strigiformes
Družina
Strigidae
Rod
Strix
Znanstveno ime
Strix aluco

Stanje ohranjenosti Tawny Owl:

V bližini ogroženo

Lokacija Tawny Owl:

Azija
Evrazija
Evropi

Tawny Owl Dejstva

Glavni plen
Miši, voluharji, žuželke
Posebnost
Velike oči in fantastičen sluh
Razpon kril
81cm - 105cm (32in - 41in)
Habitat
Gosti gozd in gozd
Plenilci
Hawks, Eagles, Buzzards
Prehrana
Vsejed
Življenjski slog
  • Samotno
Najljubša hrana
Miši
Tip
Ptica
Povprečna velikost sklopke
3.
Slogan
Najbolj razširjena sova v Evropi!

Fizične lastnosti sovkaste sove

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Črna
  • Bela
  • Torej
Tip kože
Perje
Najvišja hitrost
50 mph
Življenjska doba
4 - 6 let
Utež
350g - 650g (12oz - 23oz)
Višina
38cm - 43cm (15in - 17in)

'Tawnies so daleč najpogostejše vrste sov v Združenem kraljestvu, s približno 50.000 parov prebivalstva.'



Vrsta lesene sove, rumene sove, je zelo teritorialna in je približno velika kot golob. Te srednje velike sove živijo po Evropi in ponekod v Aziji, vendar jih boste v glavnem našli v gozdnatih krajih v Evropi. Pravzaprav so te sove ena najpogostejših sov, ki živijo v Evropi in so najbolj razširjena ptica roparica v Združenem kraljestvu.



Neverjetna dejstva Tawny Owl!

  • Tawny sove so znane tudi kot rjave sove.
  • Tawny sove včasih zamenjajo s ptico, podobno sovi, imenovano tawny frogmouth.
  • Klasični klic 'twit twoo' pripisujejo tej sovi. Vendar je to napačna interpretacija zvoka moškega in ženskega zvoka, ki se prekriva.

Znanstveno ime Tawny Owl

The znanstveno ime tavkasta sova je Strix aluco. Strix je grška izpeljanka, ki pomeni 'sova'. Aluco pa prihaja iz italijanskih besed allocco. Allocco pomeni solato sovo iz latinskega ulucus ('krik-sova'). Omenjamo jih tudi kot rjave sove.

Videz rumene sove

Tawny sove veljajo za robustne sove, ki merijo do 43 cm in imajo razpon kril do 100 cm. So bolj lepe kot druge podobne vrste sov, vključno z orlom in uralskimi sovami. V povprečju te sove tehtajo približno 1 lb. Prepoznate ga lahko po zaobljenem pijancu in telesu ter obroču temnejših peres okoli oči. V naravi jih vidimo v rjavi, sivi ali rdečkasto rjavi barvi. Vse barve rumene sove imajo bolj blede spodnje dele s temnimi črtami.



Samice so v povprečju 5% daljše in več kot 25% težje od moških. Severna podvrsta je v povprečju 10% daljša in 40% težja od drugih podvrst.

Tawny sova, ena ptica na panju
Tawny sova, Strix aluco, ena ptica na panju, Gloucestershire, zima 2010

Obnašanje tawny Owl

Te sove so nočne ptice roparice. Običajno to pomeni, da jih podnevi lahko zaspijo v gnezdih drevesnih jam. V zgodnji spomladanski vzrejni sezoni pa lahko samce čez dan lovijo, da naberejo hrano za svojega zakonca.

Te okretne sove so izjemno glasne jeseni, pozimi in zgodaj spomladi. Ponoči jih je pogosto mogoče slišati, kako oglašajo in piščajo. Ti različni klici jim omogočajo, da označijo svoje ozemlje, komunicirajo z drugimi sovami in pomagajo privabiti zakonca. Ko branijo svoja gnezda, so lahko zelo agresivni. Ljudem povzročijo več poškodb kot katera koli druga ptica v Evropi. Tawny sove ne živijo z drugimi, razen če imajo partnerja ali sove.



Habitat Tawny Owl

Škrlatne sove veljajo za rezidenčne ptice v velikem geografskem območju 3,8 milijona kvadratnih kilometrov. Divje populacije teh sov segajo od Združenega kraljestva proti vzhodu do zahodne Sibirije. Torej, čeprav so te sove zamenjane z škrlatne žabice , niti ne živijo na isti celini kot avstralska ptica. To pomeni, da se ne selijo zunaj svojih ozemelj. Ko mladenci zapustijo gnezdo svojih staršev, ne odpotujejo prav daleč, da bi našli svoje neodvisno ozemlje.

Te sove naredijo svoje domove v gostih fores t in gozd. Te pokrite pokrajine jim omogočajo, da podnevi nemoteno počivajo. Najdemo jih predvsem v listnatih in mešanih gozdovih in so radi blizu vode. Zelene površine, kot so pokopališča in parki v urbanih območjih, so omogočile, da se njihov življenjski prostor razširi na kraje, kot je osrednji London. Raje imajo tudi nižine, zlasti v hladnejših podnebjih.

Zaradi odličnega vida in sluha so dobro prilagojeni gozdnatim območjem. Ker so nočne, jim je evolucija rumenkastih sov dala sprednje oči za boljši binokularni vid. Njihov vid je 100-krat boljši od človeškega. Evolution jim je dal tudi ušesne odprtine z edinstveno obliko za izboljšanje usmerjenega sluha.

Tawny Owl Diet

Ker so brhte sove nočne, lahko izkoristijo prednost neverjetnega sluha in nočnega vida, da hitro ujamejo svoj plen. Njihov let je skoraj popolnoma brez zvoka, kar jim olajša drsenje do žrtev. Te sove plenijo majhne glodavce, kot so voluharji in miši , in tudi hrošči , žabe in ribe. Tako kot druge vrste sov svoj plen pogoltnejo cele. Po nekaj urah bodo odvrnili vse, kar je neprebavljivo. Ti neprebavljivi deli so v obliki srednje velikih, sivih peletov, sestavljenih iz krzna in drobnih kosti.

Tawny sove so tudi plenilke do drugih, manj agresivnih gozdnih sov. Male sove in dolgo ušesne sove iz tega razloga težko sobivajo z njimi.

Tawny Owl Plenilci in grožnje

Tawny sove so razmeroma majhne ptice v primerjavi z drugimi pticami roparicami. Zaradi manjše velikosti so očitnejša tarča več naravnih plenilcev v njenem okolju. Plenilci teh sov vključujejo večje ptice roparice, kot so jastrebi, orli, piščanci in celo večje vrste sov. Orlove sove in severni jastrebi so ptice roparice, ki najbolj skrbijo. Druge živali bi jim lahko ogrozile, zlasti njihova jajca in piščance, vključno s psi, mačkami in lisice. Znano je tudi, da borove kune v svojih gnezdih iščejo jajca.

Razmnoževanje tawny Owl, dojenčki in življenjska doba

Približno pri enem letu se te sove začnejo pariti. Znano je, da se parijo za vse življenje, vendar to ni univerzalno. Pravzaprav so bili nekateri moški zabeleženi kot poligamni. Večina bledovih sov gnezdi v drevesnih luknjah, lahko pa tudi zlahka uporabi staro evropsko gnezdo srake, luknje v stavbah in umetne gnezdilnice.

Pozneje spomladi do zgodnje poletne sezone razmnoževanja samice odleže od 3 do 6 jajc. Samica bo približno en mesec inkubirala jajčeca, medtem ko ji bo partner prinesel hrano. Par, ki se pari, bo vzgajal svoje piščance, dokler niso stari približno 2 meseca. Dokazi pa kažejo, da bi te sove lahko čuvale svoje piščance že pri starosti treh mesecev.

Divje rumene sove običajno živijo med 4 in 6 leti, odvisno od različnih dejavnikov. Najstarejša zabeležena sova je bila ptica v ujetništvu, ki je v Veliki Britaniji živela 27 let. V naravi je najstarejša znana sovkasta sova živela 18 let. Poleg tega, da postanejo žrtve močnejših ujed, le nekaj stvari skrajša njihovo življenjsko dobo. Mlade sove, nedavno odstranjene iz gnezda svojih staršev, pogosto stradajo, ko poskušajo vzpostaviti svoje ozemlje. To je zelo pogosto pri mladih sovah, ki se nočejo preseliti s starševskega ozemlja. V nasprotnem primeru umrejo v nesrečah, povezanih z vozili, vlaki in žicami.

Tawny Owl populacija

Po vsem svetu se populacija teh sov širi od Združenega kraljestva po Evropi in vzhodno do Irana. Sovkaste sove so do zahodne Sibirije in v delih Tadžikistana, Pakistana in Kirgizije. V Združenem kraljestvu jih tako na Irskem kot na otokih ni. Obstaja malo vedenja ali mita, da te sove ne marajo krajših potovanj nad morjem, kar bi lahko razložilo to razširjenost.

Na evropski celini naj bi bilo teh sov od 970.000 do 2.000.000. Njihove populacije v preteklih letih niso redno beležili, vendar dokazi kažejo na splošno povečanje.

Ogled vseh 22 živali, ki se začnejo s T

Zanimivi Članki