Hermelin

Znanstvena klasifikacija hermelinov

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Mesojed
Družina
Mustelidae
Rod
Mustela
Znanstveno ime
Mustela erminea

Stanje ohranjenosti hermelinov:

Najmanj zaskrbljenost

Kraj hermelina:

Azija
Evrazija
Evropi
Severna Amerika
Oceanija

Dejstvo o hermelinih:

Zelo drzen in divji plenilec!

Dejstva o hermelinih

Ime Young
Kompleti
Skupinsko vedenje
  • Samotno
Zanimivost
Zelo drzen in divji plenilec!
Ocenjena velikost prebivalstva
Neznano
Največja grožnja
Izguba habitata
Najbolj prepoznavna lastnost
Gibanje cik-cak
Druga imena
Podrejena ali kratkorepa podlasica
Velikost legla
Štiri do 18
Habitat
Gozdovi in ​​gozdovi
Plenilci
Jazbeci, lisice, kojoti, orli, sove in podlasice
Prehrana
Mesojed
Najljubša hrana
Glodalci, rovke, zajci, žabe, žuželke, ptice in jajca
Pogosto ime
Hermelin
Lokacija
Evropi, Aziji in Severni Ameriki
Skupina
Sesalci

Fizikalne značilnosti hermelinov

Barva
  • rjav
  • Črna
  • Bela
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
8 mph
Življenjska doba
Sedem do deset let
Utež
60 g - 110 g (2,1 oz - 3,9 oz)
Dolžina
23cm - 31cm (9in - 12in)
Starost spolne zrelosti
Nekaj ​​mesecev do leta

Kljub svoji majhnosti ima hermelin sloves divjega in teritorialnega mesojedca, ki lahko sprejme živali, ki so celo večje od njega samega.



Hermelin je vrsta lasice z vitkim telesom, ki naseljuje zmerne in arktične regije Evrazije in Severne Amerike. Ta vrsta ima v ekosistemu splošno vlogo tudi kot plen ali kratkorepa podlasica kot plenilec in plen.



3 dejstva o hermelinih

  • Hermelin ima precej razkošen kožuh, ki že stoletja privlači višje sloje nekaterih družb. Hermelinova koza je svojo priljubljenost dosegla v Evropi iz 15. stoletja, ko je pomenila moc in status.
  • Ena najbolj znanih slik, ki jih je kdaj ustvaril Leonardo da Vinci, je preprosto znana kot Dama s hermelinom. Zdi se, da je med letoma 1489 in 1490 upodobljena neznana ženska (morda ljubica italijanskega princa, ki je takrat zaposlil Leonarda), ki v naročju ziba majhnega hermelina.
  • Verjetno se je hermelin razvil pred približno enim ali dvema milijonoma let. Najprej je nastal v Evropi in Aziji, prečkal je Beringovo ožino in naselil Severno Ameriko. Prožno vedenje hermelina je omogočilo, da je preživelo zadnjo ledeno dobo.

Znanstveno ime hermelinov

Znanstveno ime hermelina je Mustela erminea. Mustela opisuje rod podlasice , kune, beli dihurji , in palice s podobnimi fizičnimi lastnostmi in vedenjem. Bolj oddaljeno je povezano z jazbeci , vidre , in wolverines v družini Mustelid. Ti mustelidi spadajo tudi v red Canivora. Zaradi široke razširjenosti po vsem svetu ima hermelin precej regionalnih razlik. Približno 37 podvrst najdemo po vsem naravnem območju.

Imena hermelin in stoat, čeprav opisujeta isto stvar, imata povsem različno poreklo. Zdi se, da Stoat prihaja iz nizozemske besede stout. Ime hermelin verjetno izhaja iz starofrancoske besede, ki se nanaša na belo krzno, ni pa jasno, kje je nastalo pred tem.



Videz in obnašanje hermelinov

Če ste že kdaj osebno ali na sliki videli hermelina, potem bi vedeli, da je zelo podoben lasici. Ima dolgo telo in vrat, kratke noge, črne oči, okrogla ušesa in glodalcu podobno glavo, iz katere izhajajo nežni brki. Krzneni plašč se s spremembo letnih časov izjemno spremeni. Poleti se iz rjave in rumenkasto bele spremeni v pozimi v skoraj čisto belo. Tudi konica repa je črna. Hermelin je s težo manj kot kilogram precej majhna vrsta. Moški hermelin meri do 12 centimetrov dolžine telesa in še 5 centimetrov z vključenim repom. Samice so običajno v povprečju nekoliko manjše.

Majhnost hermelina s svojimi ostrimi kremplji in zobmi več kot kompenzira njegovo precej vztrajno vedenje. Tudi veliko večji plenilci morajo biti previdni pri napadu hermelina. Morda so iz reproduktivnih razlogov moški ponavadi bolj dominantni in agresivni kot ženske. Kmalu po osamosvojitvi si poiščejo velika ozemlja in jih po potrebi vzamejo na silo. Samica pa navadno ostane na istem mestu kot njeno rojstvo. V povprečju lahko posamezen hermelin izreže območje, veliko približno 25 do 100 hektarjev. To je kar nekaj zemlje za tako majhno žival, čeprav se ozemlje samca in samice včasih prekriva.

Hermelin izmenjuje spanje in budnost ves dan, najbolj aktivno pa lovi ponoči. S svojim vitkim in gibčnim telesom se premika v nenavadnem cik-cak vzorcu naprej in nazaj, tako da se od tal odbije s približno 20 centimetrov na preskok. Pogled na hermelina pozimi, ki skoči skozi visok sneg in občasno štrli z glavo, je lahko precej komičen. Čeprav je večinoma kopenski, je tudi zelo kompetenten plavalec in plezalec. Povprečni hermelin lahko na koncu prevozi več kot devet kilometrov vsako noč. Zelo skrbno je iskati vsak kotiček v iskanju hrane.



Hermelin skoraj ves lov in hrano opravlja sam. Kopulira se skupaj z drugimi člani vrste le za sezono razmnoževanja. Zdi se, da ima hermelin zelo omejen nabor vokalizacij za medsebojno komunikacijo. Redko boste slišali, da bi hermelin poleg opozorila ali alarma ob piskanju, piskanju in godrnjanju zaslišal še glasne zvoke. Namesto tega je njegova najpogostejša oblika komunikacije oddajanje vonja iz njihove analne žleze za označevanje ozemlja in medsebojno oglaševanje svoje spolne razpoložljivosti.

Moški hermelin ali stoat, Mustela erminea
Moški hermelin ali stoat, Mustela erminea

Habitati hermelinov

Naravni obseg hermelina pokriva zelo veliko območje. Vključuje severni del zmernega in arktičnega ozemlja, ki se ovije okoli Evrazije in Severne Amerike. Ta žival je na severu do Severnega ledenega oceana in Grenlandije ter južno do Kalifornije in Španije. V Novo Zelandijo so ga uvedli tudi v 19. stoletju, da bi nadzirali lokalno populacijo zajcev. Namesto le zajec kuncev je hermelin požrl tudi številne lokalne populacije ptic, kar je zmanjšalo število prebivalstva. Zaradi tega mnogi Novozelandci menijo, da gre za invazivno vrsto.

Primarno prebivališče hermelinov vključuje gozdove, močvirja in vse ravnice, ki so neposredno v njihovi bližini. Njeno naravno ozemlje se skoraj nikoli ne razteza na velika odprta območja, kot so Velike ravnice. Hermelin se bo naselil v vseh majhnih zaprtih prostorih, vključno z drevesnimi koreninami, jami, kamnitimi zidovi in ​​votlimi hlodi. Glede podrobnosti bivalnih ureditev ni posebej izbirčen. Hermelin nima možnosti, da bi si sam izkopal jamo. Namesto tega bodisi najde zapuščene jame bodisi zavzame mesto živali, ki jo je pravkar ubila.

Dieta hermelinov

Prehrana hermelinov je sestavljena predvsem iz majhnih sesalcev, kot so glodalci, rovke in zajci . To tudi meša z žabe , ribe , žuželke , ptic , jajca in kar koli drugega mesa, ki ga najde. Hermelin se ne boji napasti tako velikega plena kot sam, vendar zahteva drugačno strategijo lova. Da bi ubil te večje plene, jih bo hermelin prijel za grlo in izkrvavil do smrti. Za primerjavo, da bi ubil manjši plen, bo hermelin potonil zobe v dno lobanje in ga skoraj takoj ubil. Ta vrsta je lahko nadloga in pomoč ljudem. Po eni strani lahko včasih povabi kmete za napad na piščance. Po drugi strani pa ima tudi težnjo loviti glodalce in druge škodljivce.

Plenilci hermelinov in grožnje

Kljub svojemu divjemu vedenju se hermelin sooča s številnimi grožnjami večjih zveri, kot je npr jazbeci , lisice , kojoti , orli , jastrebi, sove in celo kolega dolgorepa podlasica. Toda s svojimi ostrimi zobmi, velikimi kremplji in močnim mošusom, ki ga oddaja iz analnih žlez, je hermelin več kot primeren za večino plenilcev in le redko prva izbira obroka.

Že vrsto stoletij ljudje v zgodovini lovijo hermelina zaradi krzna, da bi ustvarili kožice. Belo zimsko kožo so v srednjem veku včasih cenili evropski kraljevi člani. Čeprav se gozdovi včasih krčijo za kmetijstvo ali bivališča, to ne zadostuje, da bi ogrozilo zdravje svetovnih populacij hermelinov.

Razmnoževanje hermelinov, dojenčki in življenjska doba

Hermelin je zelo promiskuitetna vrsta, ki ima lahko več partnerjev za parjenje v celotni gnezditveni sezoni (ki običajno traja med pozno pomladjo in zgodnjim poletjem). Moški si včasih poskuša pridobiti naklonjenost samice tako, da ji prinese sveže ubit plen. Ko se kopulirajo, pa oče sicer igra zelo malo vloge pri dejanskem razvoju potomstva.

Kljub temu, da ima samica skozi vse leto več obdobij, bo samica le skotila eno leglo, rojeno aprila ali maja, po obdobju brejosti približno 280 dni. Gestacija traja tako dolgo, ker ima samica možnost odložitve implantacije za nekaj mesecev, morda zaradi razpoložljivosti hrane pozimi, pri čemer se večina zarodkov razvije v zadnjem mesecu nosečnosti. Verjetno bo zanosila še preden se bodo prejšnji potomci sploh dovolj razvili, da bi gnezdo trajno zapustili.

Tipična velikost legla je med štirimi in devetimi posamezniki s kar 18 potomci. Mladi kompleti, kot jim pravijo, se pojavijo iz maternice s plaščem belega krzna in brez vida. Prvih nekaj tednov življenja so glede hrane in zaščite popolnoma odvisni od matere. Traja približno dva do tri mesece, preden se hermelin razvije toliko, da začne loviti s svojo materjo, toda kompleti se bodo celo prvo leto življenja učili, kako pravilno preživeti v naravi.

Zaradi plenjenja in bolezni mladih kitov je povprečna življenjska doba hermelina le eno ali dve leti. Če pa se lahko izogne ​​zgodnji smrti, je največja življenjska doba v naravi približno sedem do deset let. Moški potrebujejo približno celo leto, da dosežejo spolno zrelost, medtem ko ženska doseže spolno zrelost veliko hitreje pri približno 60 do 70 dneh.

Prebivalstvo hermelinov

Glede na IUCN Rdeči seznam, ki je najobsežnejši ohranitveni sled na svetu, je hermelin vrsta najmanj skrb . To pomeni, da je število prebivalstva dovolj visoko, da za izboljšanje njihovega stanja niso potrebna posebna prizadevanja za ohranjanje. Vendar se lahko vsaka ločena podvrsta razlikuje glede na število populacij in ohranjenost. Na primer, domneva se, da je po britanskih otokih skoraj 500.000 hermelinov. Ni povsem znano, koliko hermelinov živi po vsem svetu.

Ogled vseh 22 živali, ki se začnejo z E

Zanimivi Članki