Velikost kapibare: koliko tehtajo kapibare?

Ali ste vedeli, da kapibare so največji glodalci na svetu? Te živali so člani družine Hydrochoeridae in izvirajo iz Južne Amerike. Ime 'kapibara' izhaja iz jezika Tupi in pomeni 'tisti, ki se prehranjuje s tankimi listi'. Te živali so v sorodu z morskimi prašički in izgledajo kot križanec med prašičem, veverico in bobrom. Toda koliko tehtajo ti fantje? Pa ugotovimo!

Koliko tehtajo kapibare?

  Največji živeči glodalec na svetu: kapibara (Hydrochoerus hydrochaeris)
Povprečna teža odraslega samca kapibare je od 70 do 120 funtov.

Horus2017/Shutterstock.com



Največje so kapibare glodalci na svetu in lahko tehtajo do 150 funtov ali več. To je večje od mnogih spodobnih velikosti psi ! Povprečje kapibara je približno dva noge visok na ramenu in štiri čevlje dolg od glave do repa. Samci kapibare so na splošno večji od samic.



Povprečna teža odraslega moškega kapibara je 70 do 120 funtov. Vendar pa lahko nekateri posamezniki tehtajo celo 150 funtov ali več! Ženske so ponavadi manjši od samcev , pri čemer odrasle samice običajno tehtajo med 50 in 112 funtov.

Koliko tehtajo mladiči kapibare?

Zanimivo je, da se mladiči kapibare rodijo popolnoma odlakani in lahko hodijo v nekaj urah po rojstvu. Običajno samice kapibare roditi na tri ali štiri mladiče v leglu, čeprav jih imajo lahko do sedem ali osem. Novorojena kapibara je zelo majhna, običajno tehta od dva do štiri funte. Zelo zgodaj začnejo jesti tudi trdo hrano – kar je dobro, saj hitro rastejo! Ko je mladiček kapibare star 18 tednov, lahko tehta že 88 funtov.



Kapibare dosežejo svojo polno velikost, ko so stare 18 mesecev. Takrat dosežejo spolno zrelost in se lahko razmnožujejo. Samci kapibare običajno tehtajo med 100 in 130 funtov v tem času, medtem ko samice običajno tehtajo med 90 in 110 funtov.

Velikost kapibare se lahko precej razlikuje glede na starost, spol in zdravje posamezne živali. Na primer, starejša ali bolna kapibara bo verjetno tehtala manj kot mlajša, bolj zdrava. Na splošno pa večina kapibar spada v zgoraj omenjeno težo.

te živali izvirajo iz Južne Amerike , in živijo v močvirnatih območjih v bližini jezer in rek. Kapibare so odlični plavalci in pogosto jih vidimo, kako se potopijo v vodo, da se ohladijo. So tudi dobri plezalci in imajo ostre kremplje, ki jim pomagajo plezati na drevesa .



Koliko tehtajo male kapibare?

Manjšo kapibaro najdemo samo v Panami in Kolumbiji in je manjša od obeh vrst kapibare.

Adrian Pingstone – javna domena

Na svetu dejansko obstajata dve različni vrsti kapibar: navadna kapibara ( Hydrochoerus hydrochaeris , obravnavano zgoraj) in manjša kapibara ( Hydrochoerus isthmus ). Manjšo kapibaro najdemo le v Panami in Kolumbija in je manjša od dveh vrst kapibare. Tehtajo samo 60-80 funtov! To je skoraj polovica velikosti njihovih večjih bratrancev. Toda kako sta ti dve živali dosegli tako radikalno različne velikosti?

Vse je povezano z dieto. Obe vrsti kapibare sta vegetarijanci, vendar ima manjša kapibara bolj omejeno prehrano kot njena večja sorodnica. Manjša kapibara se v glavnem prehranjuje z listi, stebli in plodovi, medtem ko bo večja vrsta jedla tudi vodne rastline in celo majhne želve . Ta razlika v prehrani je posledica habitata; manjše kapibare živijo v suhih gozdovih in nimajo dostopa do istih vodnih virov kot njihove večje sorodnice.

Ali so kapibare dobri hišni ljubljenčki?

Kapibare so tako velike, da jih mnogi zamenjujejo s člani jelen družina! Vendar naj vas njihova velikost ne zavede – ta bitja so nežni velikani s sladko voljo. Čeprav jih nekateri hranijo kot domače živali , je za kapibare v ujetništvu težko skrbeti in imajo veliko edinstvenih potreb in zahtev.

Kako teža vpliva na nego

Kapibare so izjemno družabne živali, zato ob sebi potrebujejo druge kapibare.

Millie Bond – Avtorske pravice A-Ž živali

Kapibare izvirajo iz Južne Amerike, kjer živijo blizu vodna telesa v strnjenih gozdnih habitatih. V ujetništvu pa se lahko prilagodijo širokemu spektru okolij – pod pogojem, da njihova namestitev ustreza njihovim posebnim potrebam. Na primer, kot polvodni sesalci , potrebujejo kapibare 24-urni dostop do velikega bazena ali ribnika z vodo za plavanje in kopanje.

Kapibare so izjemno družabne živali, zato ob sebi potrebujejo druge kapibare. V naravi živijo v skupinah po 10-20 osebkov, včasih tudi več. To pomeni, da bodo potrebovali zelo veliko, zaščiteno ohišje - in večje je boljše. To jim daje dovolj prostora za gibanje, igro in raziskovanje.

Kapibare se prav tako rade skrivajo v majhnih prostorih, zato mora njihova ograda vsebovati skrivališče mesta kot tuneli ali brlogi. Ti kraji jim pomagajo, da se počutijo varne in zaščitene ter jim nudijo kraj, kjer lahko pobegnejo pred močnimi lučmi ali glasnimi zvoki.

poleg tega kapibare jedo veliko - približno šest do osem kilogramov hrane ali približno tri do štiri odstotke njihove telesne teže vsak dan. Prav tako so zelo izbirčneži in potrebujejo visokokakovostne trave in vodne rastline. Kapibare se rade pasejo in iščejo hrano, zato potrebujejo veliko prostora samo za prehranjevanje. Kot glodalci, njihove sprednje zobe nenehno rastejo, zato morajo jesti dosledno, da se izčrpajo.

Kot je največji glodalcev na svetu, lahko kapibare tehtajo do 150 funtov ali več - to je veliko za glodavca! Vendar naj vas njihova velikost ne zavede – ta bitja so nežni velikani ki so odlični hišni ljubljenčki za ljudi, ki imajo prostor in sredstva za njihovo namestitev. Če razmišljate o posvojitvi kapibare, ne pozabite raziskati njenih posebnih potreb, da ji zagotovite najboljšo možno nego.

Naslednje:

  • Lokacija kapibare: kje živijo kapibare?
  • Kaj jedo kapibare? Pojasnjena njihova prehrana
  • Zobje kapibare: vse, kar morate vedeti
  • Ali so kapibare dobri hišni ljubljenčki? Sladki glodalci s posebnimi potrebami
  CAPYBARA prehranjevanje

BeautifulPicture/Shutterstock.com

Delite to objavo na:

Zanimivi Članki